Strategia od pola do stołu uproszczona i bardziej klarowna - AgroTube

Strategia od pola do stołu uproszczona i bardziej klarowna

Data publikacji: 02/02/2021 22:02

Aktualizacja: Autor: Renata Struzik | Data: 2 lutego 2021 o 22:39

Strategia od pola do stołu
5
(2)

Nowy projekt dotyczący paszportyzacji polskiej żywności już jest. Dzięki niemu, strategia od pola do stołu będzie uproszczona. Pilotaż obejmie rynki ziemniaków, wieprzowiny i wołowiny.

Projekt paszportyzacji polskiej żywności ruszył. W minionym tygodniu między innymi minister rolnictwa Grzegorz Puda podpisał list intencyjny w tej sprawie. Projekt zapewni konsumentom pełną wiedzę na temat pochodzenia produktów żywnościowych, które kupują w sklepie. Taka strategia od pola do stołu świetnie się wpisuje w aktualne trendy, ale daje też konsumentom możliwość podejmowanie bardziej świadomych decyzji zakupowych.

Od pola do stołu – co to znaczy?

Po pierwsze, i najbardziej logiczne – strategia ta ma na celu pokazanie drogi produktu żywnościowego od momentu wyprodukowania/wyhodowania u rolnika, poprzez łańcuch dostaw i z jego uwzględnieniem, przetwórstwo, jak również pakowanie, aż do momentu, kiedy produkt finalny pojawia się na półce sklepowej. Bez wątpienia cała ta droga jest niezwykle istotna dla jakości żywności oraz budowania zaufania wśród konsumentów.

Strategia od pola do stołu

Strategia od pola do stołu pomoże konsumentom podejmować bardziej świadome decyzje zakupowe

Wspomniana strategia to też przepisy, które wprowadza Komisja Europejska, „Od pola do stołu” to część strategii Zielonego Ładu. Można wręcz śmiało rzec: jej główna część.

Strategia od pola do stołu i Paszportyzacja Polskiej Żywności

Celem wspomnianej wyżej strategii jest pokazanie, skąd pochodzi żywność, jakim procesom została poddana, gdzie i jak przetworzona, składowana, aż do momentu pojawienia się jej w sklepie. Projekt roboczo nazywa się „Paszportyzacja Polskiej Żywności”. Projekt zakłada zbudowanie cyfrowego systemu, dzięki któremu prześledzenie drogi produktu od rolnika aż do sklepu w łańcuchu dostaw, będzie możliwe.

Jak również wskazuje ministerstwo rolnictwa, cyfrowy system będzie odpowiedzią na sygnały z rynku. Chodzi tu o coraz mniejsze zaufanie konsumentów do finalnego produktu, małą przejrzystość w łańcuchu dostaw czy przypadki skażenia żywności.

Pierwsze działania już za nami

Ministerstwo rolnictwa podjęło już wcześniej działania w zakresie pilotażowego projektu. Jeszcze w 2020 roku odbyła się konferencja w tej sprawie. Około 150 osób z kraju i zagranicy dyskutowało nad najlepszymi działaniami i rozwiązaniami w zakresie identyfikacji żywności.

 

Czy wpis był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten wpis jako pierwszy.

Tagi: komisja-europejska-od-pola-do-stolu, lancuch-dostaw, od-pola-do-stolu, od-pola-do-stolu-przepisy-prawne, paszportyzacja-polskiej-zywnosci, pochodzenie-zywnosci, polityka-od-pola-do-stolu, strategia-od-pola-do-stolu

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJPOPULARNIEJSZE

Serwis specjalny

KONTAKT24

Zależy nam na Twojej opinii. Chcemy, żeby AgroTube był głosem rolników.

Masz ciekawe informacje, zdjęcia lub wideo i chcesz je opublikować na naszym portalu?

A może masz do nas jakieś pytania?

Skontaktuj się z nami!

Jeśli chcesz porozmawiać w sprawie reklamy na naszym portalu, zajrzyj do zakładki Reklama.