Opłata cukrowa w Polsce uderzy w rolników? - AgroTube

Opłata cukrowa w Polsce uderzy w rolników?

Data publikacji: 17/04/2021 18:04

Aktualizacja: Autor: Wiktoria Roza | Data: 17 kwietnia 2021 o 18:47

opłata cukrowa w polsce
5
(1)

Opłata cukrowa w Polsce uderzy w rolników? Czy nowa danina wpłynie na spadek zapotrzebowania na aronie i porzeczki i tym samym pogorszy sytuację producentów tych owoców?

Jak branża sadownicza radzi sobie z opłatą cukrową? Zapraszamy na wywiad z Barbarą Groele z Krajowej Unii Producentów Soków.

Nowa danina. Kto stracił?

Wiktoria Roza, redaktor AgroTube: Nowe obciążenie dla branży sadowniczej, opłata cukrowa w Polsce obowiązuje od 1 stycznia tego roku. Kto najwięcej stracił na tym podatku?

Barabara Groele, KUPS: Ustawa wprowadzająca opłatę cukrową jest dla branży sokowniczej dodatkowym obciążeniem.  Jest to spowodowane przede wszystkim zwiększeniem kosztów produkcji związanych z ceną surowca. Oczywiście bardzo doceniamy inicjatywę ustawodawczą związaną z preferencyjnymi warunkami dla tych napojów. Rzeczywiście napoje zawierające min. 20% soku czy też przecieru zasługują na preferencje ze względu na walory zdrowotne. Niemniej jednak nie wszystkie napoje można wyprodukować bez dodatku cukru. Dlatego właśnie napoje z dodatkiem cukru są obecne na rynku, np. nektar z czarnej porzeczki. Bez dodatku cukru on były niesmaczny, właściwie nie do wypicia.

Branża musi się zmierzyć z dodatkowym podatkiem i ponieść dodatkowe koszty. To trudna sytuacja szczególnie  w okresie pandemii, gdy już i tak nastąpił spadek spożycia tych produktów.

Opłata cukrowa w Polsce. Kto płaci więcej i ponosi koszty?

Kto ponosi koszty związane z opłatą cukrową? Producent, rolnik czy może konsument?

Finalnie niezależnie od tego kto poniesie te koszty – spadną one na konsumenta.

Zarówno przetwórca jak i dystrybutor nie są w stanie ich ponieść w okresie pandemii. Więc finalnie są one wliczane w koszt już gotowego produktu.

Podatek cukrowy a spożycie nektarów

Czy opłata cukrowa w Polsce przyczyni się Pani zdaniem do spadku spożycia np. nektaru z aronii, czy też czarnej porzeczki? Jak wiemy tych napojów nie da  wyprodukować się bez dodatku cukru, gdyż owoce są zbyt cierpkie.

Właśnie tego się najbardziej obawiamy. Już widzimy spadek spożycia produktów sokowniczych i nektarów. Oczywiście soki są zwolnione z tego podatku, mam na myśli soki owocowe bez dodatku cukru. Natomiast napoje i nektary – gdyż aronia najczęściej dostępna jest w postaci nektaru – są obciążone podatkiem. Obawiamy się, że spadnie spożycie tych bardzo wartościowych napojów, jak np. nektar z czarnej porzeczki, aronii, wiśni. Powstają one przecież na bazie krajowych, zdrowych owoców.

Warto również podkreślić, że w okresie pandemii widoczna jest tendencja konsumentów do zmniejszania zakupów i do oszczędzania. Więc podejrzewam że wyższa cena tych produktów może spowodować finalnie, że konsument zamiast pić naturalne napoje na bazie owoców będzie kupował napoje na które go stać. A to nie będzie korzystne dla producentów tych owoców,  naszej gospodarki i zdrowia.

Opłata cukrowa w Polsce. Jakie skutki?

Czyli Pani zdaniem wprowadzenie podatku cukrowego nie sprawi, że będziemy zdrowsi?

Opłata cukrowa w Polsce nie sprawi, że konsumenci zrezygnują z picia słodkich napojów. Z pewnością byłoby dla nich o wiele lepiej gdyby pili zdrowe napoje owocowe, warzywne które są najczęściej bez dodatku konserwantów, barwników, aromatów. Te walory wnoszą naturalne owoce i warzywa i to są nasze krajowe produkty.

Zobaczymy jaki będzie ten sezon, jakie będzie lato. Wówczas będziemy mogli coś więcej powiedzieć, jakie są skutki wprowadzenia tej opłaty.

Podatek cukrowy w Polsce uderzy w rolników?

W minionym sezonie dużym problemem dla producentów owoców były niskie ceny, w szczególności aronii czy też porzeczek. Zakładając, że jeśli opłata cukrowa w Polsce wpłynie na  spadek zapotrzebowania na te owoce – sytuacja rolników, którzy je produkują jeszcze bardziej się pogorszy. Czy istnieje takie ryzyko?

Znaczny spadek spożycia napojów jest równoważny ze spadkiem zapotrzebowania na te surowce. Takie produkty jak czarna porzeczka, aronia są głównie wykorzystywane w przetworach, głównie sokach z nektarem i napojach. Rzadziej się spożywa te owoce w formie świeżej. Więc ilość tych owoców kierowanych do przetwórstwa będzie dużo mniejsza. No i to oczywiście z powoduje mniejszego zapotrzebowania na ten surowiec będą niższe ceny. Może być tak, że producenci i dostawcy będą konkurować ze sprzedażą swoich produktów, de facto nie będzie zapotrzebowania.

Miejmy jednak nadzieję, że do takiej sytuacji jednak nie dojdzie. Dziękuję bardzo za rozmowę.

Dziękuję.

Pomoc dla rolników ze względu na pandemię COVID-19 nie będzie kontynuowana! Przeczytaj więcej!

Czy wpis był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten wpis jako pierwszy.

Tagi: oplata-cukrowa-2021, oplata-cukrowa-kto-zaplaci, oplaty-cukrowe, podatek-cukrowy, podatek-cukrowy-2021, podatek-cukrowy-od-kiedy, podatek-cukrowy-w-polsce

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJPOPULARNIEJSZE

Serwis specjalny

KONTAKT24

Zależy nam na Twojej opinii. Chcemy, żeby AgroTube był głosem rolników.

Masz ciekawe informacje, zdjęcia lub wideo i chcesz je opublikować na naszym portalu?

A może masz do nas jakieś pytania?

Skontaktuj się z nami!

Jeśli chcesz porozmawiać w sprawie reklamy na naszym portalu, zajrzyj do zakładki Reklama.