Hodowla przepiórek w Polsce - ważne informacje - AgroTube

Hodowla przepiórek w Polsce

Data publikacji: 25/02/2021 11:02

Aktualizacja: Autor: Zuzia Ciepielowska | Data: 26 lutego 2021 o 11:53

Hodowla przepiórek wymaga specjalnych warunków.
5
(2)

Przepiórka jest najmniejszym gatunkiem drobiu utrzymywanym w Polsce. Co roku około 140 milionów sztuk przeznaczonych jest na mięso, a 400 tysięcy sztuk hodowane jest na jajka. W kuchni polskiej przepiórka jest traktowana jako danie wykwintne i niecodzienne. Natomiast zapotrzebowanie na jajka znacząco wzrasta w okresie przed Wielkanocą.

Charakterystyka hodowlanych przepiórek

Przepiórka to najmniejszy gatunek drobiu hodowany w Polsce. Cykl życia przepiórki jest dość krótki. Ptaki, które trzyma się na mięso, można zabijać już od 6. tygodnia życia. Nioski rozpoczynają znoszenie jaj w 7 tygodniu życia, przez maksymalnie rok. W tym czasie są w stanie znieść około 300 jaj. Po okresie wylęgowym również przeznacza się je na ubój.

Przepiórka hodowlana odznacza się dymorfizmem płciowym. Oznacza to, że samiec jest wyraźnie mniejszy od samiczki. Masa ciała dorosłego samca to 80 g do 180 g. Ma on efektywniejszy wygląd ze względu na swój rudy kołnierz na szyi i ciemniejsze piórka na głowie. Charakterystyczny dla niego jest zewnętrzny narząd płciowy, który rzadko występuje w takiej formie u innych ptaków. Narząd ten jest silnie ukrwiony, a podczas kopulacji wydala wydzielinę, która się pieni.

Natomiast waga samiczki to już od 110 g do nawet 280 g. Jej piórka są barwy szarej, beżowej i białej. Ptaki nie wymagają przestrzeni, dlatego ich hodowla odbywa się w budynkach gospodarczych, które są niskie i zajmują małą powierzchnię. Wysokość przepiórek to zaledwie 9 cm, przy nastroszeniu samce mogą osiągnąć około 20 cm. Obwód tuszy, który mierzy się pod skrzydłami, wynosi około 15 cm. Mięso i jaja tych niewielkich ptaków ma wielu zwolenników. Dlatego ich hodowla, choć nie tak popularna jak kur, występuje dość licznie na terenie Polski.

Hodowla przepiórek na mięso

Mięso przepiórek docenia wielu smakoszy. Serwowane w restauracjach jako eleganckie danie, pojawia się także w sklepach mięsnych. Możemy je także znaleźć w lodówkach popularnych marketów. Mięso przepiórki jest bardzo smaczne i delikatne. Jego skład włókien czerwonych znacznie przekracza ilości obecne w mięsie innych gatunków drobiu hodowlanego. Dzięki tym włóknom jest tak delikatne i smaczne. Aż 33% ciała przepiórki stanowi mięso piersiowe, dla którego są głównie hodowlane.

Hodowla przepiórek na jajka

Jajka przepiórcze charakteryzują się dużym żółtkiem, przy małej ilości białka. Żółtko ma wyjątkowe walory smakowe. Jaja przepiórcze bogate są w metioninę (aminokwas egzogenny niezbędny dla ludzkiego organizmu) i treoninę (jest to również aminokwas niezbędny). Jaja przepiórcze mają także w swoim składzie witaminy A, B1 i B12 oraz mikroelementy. Nioski z reguły trzyma się oddzielnie od ptaków przeznaczonych na mięso.

Przepiórcze jaja.

Warunki do hodowli przepiórek

Hodowla tych ptaków nie wymaga dużych pomieszczeń ani wybiegów. Przepiórka z natury prowadzi skryty tryb życia. Jednak pewne warunki hodowli muszą zostać spełnione, dla utrzymania odpowiedniego poziomu nieśności i utrzymania przy życiu piskląt. Pomieszczenia dla przepiórek powinny być ciepłe i mieć stałą temperaturę – od 20 do 22 stopni C. Jej spadek przyczynia się do spadku nieśności. Jeżeli chodzi o wilgotność powietrza, przepiórki nie mają szczególnych wymagań. Najlepiej czują się przy 50% do 70%, a różnice w wilgotności uzupełniają poprzez spożywanie odpowiedniej ilości wody. Ptaki te nie lubią przeciągów, przy znacznym ruchu powietrza zaczynają gubić pióra. Ponieważ ich rozwój jest stosunkowo szybki, wydzielają gazy, które powinno się wywietrzać z pomieszczenia, w którym są trzymane ptaki. Dlatego budynek do hodowli powinien być wyposażony w dobrą wentylację. Przepiórka wymaga także stałego naświetlenia.

Przepiórki hoduje się w klatkach umieszczonych jedna na drugiej. Klatki powinny być wyposażone w taśmy do odprowadzania odchodów i rynienkę na jajka. Zniesione jajko stacza się po pochyłej podłodze i wpada w rynienkę. Nie brudzi się i łatwo je zebrać. Hodowla może się także odbywać w wolierach. Wtedy ptaki mają swobodę ruchu i dostęp do świeżego powietrza (konieczne jest osłonięcie ich od wiatru). Należy także pamiętać, że gdy temperatura spadnie do 17 st. C, to przepiórka przestanie się nieść. W wolierach powinno się systematycznie wymieniać ściółkę. Jeżeli jest ona głęboka, konieczne jest założenie gniazd dla niosek i grzęd.

Pomieszczenia, gdzie trzymane są pisklęta, powinny spełniać dodatkowe wymagania. Hodowlę należy wyposażyć w dodatkowe promienniki ciepła i sztuczną kwokę. Dopiero gdy pisklaki osiągną 3 tygodnie, należy systematycznie obniżać temperaturę i wpuścić je na wybieg z dorosłymi osobnikami lub ulokować w klatkach.

Żywienie przepiórek w hodowli

Żywienie przepiórek musi dostarczać im odpowiednich składników do wzrostu i nieśności. Dorosłe ptaki zjadają w ciągu doby około 25 g paszy i piją 40 g wody. Pasza dostępna jest w postaci granulatu lub w sypkiej konsystencji. Producenci pasz oferują gotowe mieszanki pełnoporcjowe, których skład jest dostosowany pod potrzeby gospodarstw zajmujących się hodowlą tuszek przepiórczych. Specjalnego karmienia wymagają pisklaki, którym dawki paszy reguluje się w zależności od ich wieku. W 7 pierwszych dniach życia potrzebują więcej białka i metioniny.

Przepiórka w klatce.

Hodowla przepiórek w Polsce – czy jest opłacalna?

Popyt na jaja przepiórcze wzrasta przed okresem wielkanocnym. Stałe skupy gromadzą ich większe ilości. Cena hurtowa to maks. 30 gr za jajko. Z kolei cena za pisklaka to 10-15 zł. Wysokie koszty utrzymania sprawiają, że hodowla przepiórek nie przynosi znacznych dochodów. Jednak hodowcy radzą sobie, jak mogą, na własną rękę szukając odbiorców smacznego mięsa i jajek. Dostarczają zaopatrzenie restauracjom, lokalnym sklepom, sprzedają jajka osobom prywatnym.

Czy wpis był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten wpis jako pierwszy.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJPOPULARNIEJSZE

Serwis specjalny

KONTAKT24

Zależy nam na Twojej opinii. Chcemy, żeby AgroTube był głosem rolników.

Masz ciekawe informacje, zdjęcia lub wideo i chcesz je opublikować na naszym portalu?

A może masz do nas jakieś pytania?

Skontaktuj się z nami!

Jeśli chcesz porozmawiać w sprawie reklamy na naszym portalu, zajrzyj do zakładki Reklama.